środa, 11 czerwca 2014

Pesto rukolowo- bazyliowe

Przepyszne, aromatyczne, powalające i taaakie proste :) Super pomysł na wykorzystanie zieleniny, która w tej postaci smakuje wyjątkowo!! Z własnych działkowych upraw mam rukolę, która wydała taki plon że starczy jeszcze dla kilku innych jej miłośników, a na balkonie pięknie rośnie wysiana wczesną wiosną bazylia. Aromatyczne listki łagodzą smak rukoli i dodają oszałamiającego aromatu całemu pesto. Garść uprażonych ziaren słonecznika, czosnek, oliwa z oliwek i już :) Dodajcie do ulubionego makaronu- moja propozycja pojawi się niebawem :)



Na jedną porcję- około 200-250 ml
- rukola- około dwóch garstek liści
- bazylia - 10-12 dużych liści
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- garść uprażonych pestek ze słonecznika




Wykonanie:
- wszystkie składniki umieszczamy w miseczce, dolewamy oliwy- około 1/3 szklanki i za pomocą blendera żyrafy miksujemy wszystkie składniki sosu. Gęstość regulujemy za pomocą oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Przechowujemy w lodówce w słoiczku ale ja myślę że warto go zjeść od razu- pachnie i smakuje obłędnie :)

Domowy Wyrób Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...